Senaste inläggen

Av Lina Karlsson - 22 februari 2009 20:53

Jag har funderat på om jag någon gång kommer att åka de nio milen mellan Sälen och Mora och njuta av folkfesten, stå och prata med funktionärerna och andra skidåkare vid kontrollerna och allra viktigast; att dricka blåbärssoppa. Jag har tänkt att jag någon gång skulle vilja göra det, men har varit mycket tveksam till att jag skulle göra det. För mig gäller det ju att ta mig från Sälen till Mora på kortast möjliga tid och i år hade jag precis som förra året med mig all den energi jag behövde inta. Under loppets gång insåg jag dock att om jag någon gång ska dricka den klassiska vasaloppsdrycken, så var det i år, för i år handlade det för mig inte om att åka så snabbt som möjligt, utan helt enkelt att ta mig i mål.

 

Jag var riktigt laddad före start, vi stod lite längre bak i ledet i år men jag kom över startlinjen tre minuter över sju. Jag insåg snabbt att jag inte hade något fäste alls, temperaturen var kring -3grader istället för -6 som de lovat. Jag tog beslutet att valla om direkt, nedanför första backen. Det var så klart en massa folk som åkte förbi mig vilket också skulle innebära en massa folk som åkte mindre fort som jag sedan var tvungen att ta mig fram emellan, jag kände verkligen att; så här långt bak hör jag inte hemma, jag stakade medan många diagonalade. Smågan åkte jag förbi precis som förra året och därmed åkte jag också förbi en massa åkare. Mellan Smågan och Mångsbodarna stakade jag på riktigt bra och jag insåg hur mycket jag tycker om hela grejen, vilken otrolig upplevelse det är. Efter Mångsbodarna började det dock snöa, och det var inte lite snö. Det frös på under skidorna, ett led bildades och det krävdes otroligt mycket för att köra om eftersom spåren bredvid var igensnöade, många misslyckade försök och mycket frustration. Risberg åkte jag också förbi och mellan Risberg och Evertsberg var det fruktansvärt. Jag hade dessutom riktigt on i mina triceps, de har aldrig fått jobba så hårt (jag har dock aldrig haft så ”vältränade” triceps heller som har kunna arbeta på det sättet). I Evertsberg stoppade jag i mig en hel del energi och jag visste att det var mycket nerför efter den kontrollen, dessutom hade det slutat snöat så humöret började bli gladare igen. Men vid Oxberg så hade det börjat snöa och jag var ordentligt trött i triceps och framsida axlar. Ut från Oxberg åkte jag som jag skulle ha åkt genom hela loppet eftersom det var bra spår precis där, och jag hörde några som sa ”Åh där är en tjej som åker riktigt bra!” Det varade väl i ungefär i tjugo staktag. Fram till Hökberg var det fruktansvärt! Det frös på ordentligt under skidorna och massor av folk stod bredvid spåren för att skrapa av isen. Jag gjorde dock mitt bästa för att hålla dem varma vilket fungerade stundvis. Det var några gånger jag var nära till gråten, en ny sida som jag hittade hos mig. I Hökberg lämnade jag in skidorna vilket gjorde att det i alla fall inte frös på mer. Efter Hökberg är det en ganska rejäl nerförsbacke och det var bara ett ställe att åka på; två fördjupningar, inte så kallade spår, där avståndet mellan de två fördjupningar varierade en hel del. När det var 17km kvar började jag peppa mig själv och när det var 12km kvar var humöret på topp. Spåren var bättre, det hade slutat snöa, jag hade krafter kvar. Jag åkte igenom Eldris där jag drack en mugg blåbärssoppa bara för att (nu har jag det avklarat) och sedan var det muntra miner fram till mål. Det kändes overkligt att det bara var så få kilometer kvar. Det gick inte snabbt på slutet, mycket folk körde förbi mig men jag orkade heller inte bry mig, jag var nöjd med att bara komma i mål och det med sinnesstämningen på topp! Sluttiden blev 7.34.23

Av Lina Karlsson - 21 februari 2009 07:44

Starten går klockan sju i morgon bitti. Jag har startnummer 17322 och ni som vill kan följa mig genom loppet på Vasaloppets hemsida. För er som inte har tillgång till Internet under dagen (men väldigt gärna vill se hur det går för mig i spåren ändå) kan följa mig genom att SMS:a VASA ÖS 17322 till 72777, det kostar 30kr. På återhörande i morgon kväll!

Av Lina Karlsson - 20 februari 2009 22:10

Jag kommer att äta en hel del nötter i morgon, perfekt när jag vill öka på energiintaget. Väldigt gott är det också, speciellt rostade.

Blandade nötter som rostas i en torr långpanna i ugnen på 200g i ungefär 6min. Speciellt mandlar som rostas får en underbar smak.

Av Lina Karlsson - 20 februari 2009 21:54

Kvällens middag var klar och maten upplagd precis lagom tills det att mamma klev in genom ytterdörren. Maten var underbart god och smaklökarna hoppade av glädje;


  • Stekt kycklingfilé fylld med parmaskinka, getost (hårdost-finns på Willys) och rosmarin
  • Tjockt skivade tomater stekta i olivolja, balsamvinäger, vitlök, rosmarin, salt och peppar - dessa tomater är så otroligt goda, de riktigt smälter i munnen!
  • Quinoa med soltorkad tomat och grön sparris från frysen som jag värmde upp i stekpannan efter tomaterna så att de fick suga upp den goda smaken som fanns kvar.
  • Rostade pinjenötter som jag strödde över.


Av Lina Karlsson - 20 februari 2009 17:48

Jag börjar känna mig redo inför helgens äventyr, sista skidpasset körde jag på Vällan igår med drygt 17km stakning. Det kändes riktigt bra; jag tycker att jag hade bra driv, det gäller bara att jag är aktiv hela tiden.

 

Övriga från Lönsboda SK, inklusive pappa, åkte upp tidigt i morse och är på plats i Sälen där de ska övernatta i ett hus under helgen. Mamma kommer upp i kväll och jag ser fram emot några trevliga dagar i hennes sällskap. Vi åker upp till Sälen i morgon bitti där hon och jag ska sova i en stuga natten till söndag.

 

Idag har jag tvättat, städat och snart är packningen klar med alla skidgrejer. Jag har laddat upp med bars, gel och energidryck som jag ska ha som färdkost på söndag. Vallning av skidorna behöver jag inte bry mig om då jag har lyxen att lämna över skidorna till pappa i morgon. Han lägger på paraffin och kallvalla och sedan kommer skidorna ligga klara i startfållan långt fram i ledet på söndag morgon när jag kommer till startplatsen, precis som förra året.

 

Det ska visst snöa under hela söndagen och vara kring 8-6 minus. Tankarna inför loppet är blandade men de senaste dagarna har jag lyckats ladda mentalt och nu ser jag verkligen fram emot att åter igen få köra de nio milen. Istället för att fokusera på en viss tid, så har jag satt upp en massa delmål och en plan för själva loppet och målet är att utföra den planen och gärna klara delmålen. Det viktigaste ur min plan är att jag håller mitt tempo, inte stressa förbi folk i backar osv, för håller jag bara ett jämnt tempo så vet jag att jag kan hålla det länge…det är så jag fungerar (i alla fall så jag alltid fungerat så jag hoppas att det gäller även på söndag:-)).

 

Jag ska snart fixa matlådor inför i morgon; kyckling, makrill, avokado, pasta, ägg, en massa nötter och frukt. Min grötblandning ska jag också göra som jag ska inta på söndag morgon; kall gröt, mosad banan, kesella, rostade solrosfrön och kanel som jag bara rör ihop.

Av Lina Karlsson - 19 februari 2009 19:12

Jag äter mycket kesella och för mig passar det väldigt bra som mellanmål. Anledningen till detta är att jag tycker det är väldigt gott (även om jag inte tyckte det första gången jag smakade det), det är proteinrikt, ett bra fettsnålt alternativ och så är det naturellt.


Jag tycker att det är väldigt gott att blanda kesella med keso, det liknar lite risgrynsgrötkonsistens (om än lite). Jag brukar använda ungefär en del keso till två delar kesella.

 

Jag smaksätter ofta blandningen med kanel och ibland även pepparkakskrydda. Det är också gott att blanda ner malda hasselnötter eller mandlar (gärna rostade), kokos är säkert också gott i.

 

Jag äter som ni säkert förstått oftast kesella/keso med torkad fukt, nötter och frön. Bär av olika slag som hallon, blåbär och jordgubbar äter jag också till ibland. Genom att mixa med frusna bär blir det lite som glass, eller låt bären tina och rör ner dem i kesellan vilket ger en underbar färg att skåda för ögat.

 

Något som är väldigt gott också är att vispa en äggvita och röra ner i kesellan eller kesella/kesoblandningen. Det blir då en mer porös konsistens vilket är gott att variera sig med och passar bättre till vissa godsaker som till exempel varma äpplen smaksatta med kanel och/eller jordnötssmör. Det är säkert också väldigt gott till en saftig fruktsallad gjord på exempelvis mango, ananas, sharon och kiwi toppad med rostad kokos.


Jag rekommenderar Lidls kvarg; 500g för bara 11.90 Den kesellan innehåller 12g protein, 3,9g kolhydrater och 0,5g fett.

Mitt nuvarande lager i kylskåpet.

Av Lina Karlsson - 18 februari 2009 17:16

F.v; Sesamfrö, psylliumfrö, krossat linfrö, solroskärnor, gojibär, rostade solroskärnor, korinter, rostade pumpakärnor. Bakom här finns torkade aprikoser och katrinplommon. På en annan favorithylla har jag mina nötter; paranötter, mandlar, hasselnötter och valnötter. I kylskåpet förvarar jag fikon och pinjenötter.


Ett konstverk! och dessutom ett väldigt gott mellanmål.

Av Lina Karlsson - 18 februari 2009 17:16

Idag var klockan ställd på halv sju och efter att intagit en gröt- och kaffefrukost var jag på väg upp till Vällan med skidorna en dryg timme senare. Det blev ett kort stakpass på pappas gamla Kneissl, säkrast att ta dem eftersom det går igenom till isen på vissa ställen. Jag mötte bara en person på sjön och i övrigt var det väldigt tyst och ensamt, tyvärr startade inte MP3 när jag kom dit, den var nog lite frusen efter ditfärden. Väl hemma med frusna tår (inte smart att cykla i löparskor) kom jag in genom dörren klockan tio, perfekt till damernas skidskytte och efter en snabb dusch åt jag en andra frukost; en ägg-, avokado- och tomatmacka, grönt te och en kiwi.

Ovido - Quiz & Flashcards