Senaste inläggen

Av Lina Karlsson - 1 februari 2009 21:35

För att träning ska ge någon central effekt (hjärta och lungor) bör pulsen ligga över en viss tröskel som kan räknas ut med hjälp av följande formel:          

vilopuls + 0.6 (maxpuls – vilopuls), vilket för mig skulle vara omkring 133.

 

Jag rastade Scott idag som fick komma ur garderoben för första gången på några månader. En timmes cykling med en snittpuls på 109 kan väl knappast räknas som träning. Jag fick i alla fall färska upp minnet om hur härligt det är med vintercykling; frusna tår och händer och tre lager med kläder. Kroppen känns relativt bra efter gårdagen, något trött bara och lite spänd i axel/nackpartiet.

Av Lina Karlsson - 31 januari 2009 23:05

Hemmagjord pizza med dinkelbotten, tomatsåsen från igår, kassler, mozzarella, getost, paprika, pinjenötter, basilika, avokado, honung


Chokladkaka med nötkesella och honung

Av Lina Karlsson - 31 januari 2009 22:45

Visst var det en betydligt trevligare upplevelse än sist! Bra spår, bra fäste, mycket snö, åtta minus, fyrahundra personer och en lätt kuperad bana. Vi hamnade tyvärr långt bak i startledet och för mig tog det sex kilometer innan jag kunde börja åka ordentligt. Därefter handlade det bara om att plocka placering efter placering även om det var först på andra varvet som jag började ta i ordentligt (något segstartad!); underbart skönt att få nöta på, utan stopp och utan hinder. Jag fick lite panik efter cirka tjugofem km ”Nej, tänk om jag inte hinner bli trött!”, men det hade jag dock inte behövt oroa mig över. Jag kom i mål som åtta bland de trettionio damerna som åkte, med en tid på 3h 11min. Emma Engstand, landslagorienterare och nr tio på Vasaloppet 2007, var överlägsen bland damerna med en tid på 2h 23min.


Glad men frusen efter målgång.

Av Lina Karlsson - 30 januari 2009 21:50

Dagen har varit lugn men ändå inte. Strax före lunch var jag och handlade lite bra-att-ha grejer på Intersport, följt av lunch med Per på Dalasalen som ligger på Regementet. Har ni vägarna förbi Falun vardagar vid lunchtid kan jag verkligen rekommendera Dalasalen; ett fantastiskt salladsbord, riktigt god mat med flera rätter att välja bland och frukt och småkakor till kaffet. Riktigt fräscht dessutom! Efter lite slötid på Maxi där jag hämtade matinspiration cyklade jag till Anders där vi ägnade ett par timmar i hans källare och förberedde skidorna inför morgondagen, tack för hjälpen! Sedan stack jag direkt till Hemköp där jag satt i kassan fram till åtta och nu är jag hemma igen och försöker koppla av.

 

Harsa Skimaraton är det som gäller i morgon, och den går utanför Dalarnas gränser, nämligen i Hälsingland. De har lovat flera minusgrader så förhoppningsvis blir det en trevligare upplevelse än vad förra tävlingen var.

Av Lina Karlsson - 30 januari 2009 09:53

Jag vaknade tidigt i morse i vanlig ordning och började dagen med kaffe, lite nötter och torkad frukt och tidning. Därefter gjorde jag en ris- och kasslerlåda; jag kokte ris, gjorde kantarellstuvning och blandade ihop detta med småbitar av kassler i en ugnsform, strödde på ost och så in i ugnen. Därefter gjorde jag en tomat/pizzasås som jag hoppas är riktigt fyllig och smakrik;

 
  • Lök
  • Vitlök
  • Olivolja/rapsolja
  • Soltorkade tomater
  • Rödvin
  • Chili
  • Oregano
  • Färsk basilika
  • Salt och svartpeppar
  • Akaciahonung
  • Tomatkross
  • Tomatpuré
 

Fräs lök och vitlök i olivolja/rapsolja i en gryta. Tillsätt hackade soltorkade tomater, rödvin, honung och kryddor och låt smakerna blandas ut. Häll sedan på tomatkross och tomatpuré och låt koka 20-30min. (Rödvin hade jag ispåsar i frysen, perfekt att ta fram och använda i matlagning)

 

Sedan var det dags för en energirik grötfrukost; grötflingor, jordnötssmör, hackade fikon, rostade solrosfrön, valnötter och kanel. Riktigt gott! Ett ägg och en apelsin slank ner i magen också.

Av Lina Karlsson - 29 januari 2009 23:06

När jag är och tränar i simhallen när den är öppen för allmänheten och ser någon simma med en mindre bra teknik är det enda jag vill göra att få ge den personen tekniktips. Om jag börjar småprata med personen försöker jag smyga in med något ”oskyldigt” tips på förbättrad teknik. Är det däremot så att jag inte får möjligheten eller att jag inte vågar (det är ju inte alls säkert att personen vill ha någon hjälp!) kan jag gå och gräma mig efteråt att jag inte sa något. Tokigt men sant!

 

Under de senaste fem åren har jag haft en längtan efter att få lära ut crawl till vuxna. Att få styra deras utveckling helt från början, och ikväll fick jag äntligen göra det! Under våren är jag tränare för Nybörjar Crawl i Falu ss och jag stortrivs i min nya roll! Jag var i vattnet mestadels av tiden för att visa och instruera vilket verkade uppskattat. Idag var det endast fokus på att hitta balansen (vattenläget) i vattnet samt en förbättrad benspark vilken tränades vertikalt. Balansen är ett måste om man ska kunna nyttja armar och ben för framdrivning, och inte som många gör; för att hålla kroppen uppe.

 

Egen träning blev det i förmiddags i Linapinas och Staffas sällskap. Femton kilometer klassiskt blev det och sedan var jag nöjd. Nu är det lugnt fram tills lördag då det är dags för tävling igen.

Av Lina Karlsson - 29 januari 2009 17:31

Igår lät jag fantasin göra denna blandning av underbara smaker. Det var jordnötssmöret som gav mig en hallelujamoment-feeling och jag ringde Bergh direkt för att dela med mig, men tyvärr svarade hon inte. Hon är en av få som förstår sig på en sådan här smaksensation som ger en energi för hela själen. Likaså är det mig hon ringer om hon får ett endorfinrus i samband med träning eller när hon slår nytt pb på sin löprunda.



Ett recept som kan varieras i massor;

  • Förbered kesellafluffen gjord på 150g kesella och en vispad äggvita. Honung eller vaniljsocker kan tillsättas för den ovane kesellaätaren. Keso passar också utmärkt till.
  • Värm ett tärnat äpple tillsammans med en sked jordnötssmör i micron ett par minuter.
  • Toppa med valfria hackade/rostade nötter/frön (jag använde paranötter och solrosfrön), valfri torkad frukt (jag använde fikon och korinter) och kanel. 

Min nya kärlek.

Jordnötssmör gjord endast på rostade malda jordnötter och salt.

Av Lina Karlsson - 28 januari 2009 14:13

Jag tärnade kassler och lök och lät det brynas i ugnen i lite rapsolja en stund innan jag hällde på smeten som bestod av dinkelsikt, mjölk, ägg, salt och lite getost. Till detta åt jag vitkål som jag tillagde i ugnen med lite rapsolja och soja, kanongott!

Den där löjliga timjankvisten la jag dit för ögats skull, det är ju viktigt att det ser gott ut! Jag saknade lingonsylten och funderade på om det beror på att jag är uppväxt med att alltid äta det till ugnspannkaka, det är ju likadant med blodpudding, eller på att det helt enkelt behövs till för att stilla smaksinnena. Jag har två portioner kvar så då blir det nog något annat tillbehör, kanske keso och avokado?

Skapa flashcards