Senaste inläggen

Av Lina Karlsson - 27 februari 2009 17:14

Idag överträffade jag mig själv! Jag är väldigt förvånad över att det gick så bra som det gjorde med tanke på mina förutsättningar och framför allt är jag förvånad över att jag inte gjorde en endaste liten minivurpa.

 

Starten i Oxberg var riktigt skön; solen sken, det var bara tre-fyrahundra startande och det var en mycket avslappnad stämning före start. Det var cirka två kilometer till kontrollen i Oxberg och mamma som följde mig på Internet sa efteråt att när jag passerade där räknade de min sluttid till 3h 10min (!), snacka om en slowstarter. Därefter rullade det på bra, jag körde väldigt mycket i treans växel uppför (stakning på varje skidtag) vilket jag tjänade mycket på i jämförelse med tvåans växel (vilken jag tydligen har en mindre bra teknik i). Jag fick många ahaupplevelser under loppets gång och jag vet mycket som jag behöver träna på under kommande teknikpass, längtar. Benen skakade efter målgång och min snittpuls under de 30km var 177 med en maxpuls på 191. Jag hade som mål att komma in under 2h 15min och jag gick i mål på drygt 2h 6min. ”Stolt”. Det är otroligt skönt att känna en sådan tillfredsställelse över något sådant här ”enkelt”, en underbar känsla.

ANNONS
Av Lina Karlsson - 26 februari 2009 16:45

Linapina och Klingen ska köra Skejtvasan i morgon och jag har länge tänkt vara med och heja på. Igår när jag var uppe och skatade började jag dock fundera i andra banor, hmm om jag ändå ska dit, varför inte åka själv, det är ju bara 30km! Jag visste att de lovat sol och tre minus och det lockade otroligt mycket att få åka mellan Oxberg och Mora under fina förhållanden. Tack vare att Linapina känner folk i Mora var det en som kunde efteranmäla mig idag. Det ska bli så otroligt roligt samtidigt som jag ser komiskt på det hela. Jag har alltid varit urusel på skridskor och sammanlagt har jag åkt elva mil skate; förra vintern stod jag på ett par skateskidor för första gången, åkte fyra pass och lyckades få in alla växlar, tillslut även treans växel, på sista passet innan ÖS och därefter kunde jag ju tyvärr inte åka mer. Den här vintern har jag åkt sex pass där Linapina var med på ett av dem och gav mig tips om tyngdöverföring. I övrigt är jag självlärd, läst om tekniktips samt tittat på andra som har åkt. Idag när jag var uppe åkte jag endast nere på stadion, med stavar, utan stavar men med vanliga armrörelser, med stavarna liggandes på axlarna, med händerna på bröstet, testade även att åka med tre staktag på en skida…gick väl sådär… Jag ser verkligen fram emot all teknikträning som komma skall men först ska jag alltså ”tävla” i morgon! ”Skratt”

ANNONS
Av Lina Karlsson - 26 februari 2009 13:44

Igår ringde mamma från mataffären och frågade om hon skulle köpa lammfärs. Perfekt, har velat testa det länge och så fort hon sa lammfärs "såg" jag en massa ingredienser framför mig och en halvtimme efter att mamma kommit hem stod detta på bordet;

 

Lök

Paprika

Champinjoner

Lammfärs

Vitlök

Chili

Kanel

Koriander

Tomatpuré

Lite tomatkross

Salt

Peppar

Kikärtor

Torkade aprikoser

Korinter

Cashewnötter


Jag tyckte att smaken på lammfärs var riktigt god och med ovannämnda smaksättare blev det supergott! Igår åt vi det som det var och idag till lunch åt jag det med dinkel, vitkål från ugnen och en klick keso. Lammfärs kommer jag definitivt köpa hem många gånger till, men då en magrare sort.

Av Lina Karlsson - 26 februari 2009 13:41

När jag kom hem efter teknikpasset på skate i förmiddags stod de här vackra rosorna på bordet. Tack mamma, vad söt du är:-), och tack för de här dagarna!

Av Lina Karlsson - 25 februari 2009 19:18

Jag hade inte planerat någon träning idag förutom promenader, men efter min eftermiddagslur och efterföljande kaffedrickande lockade solen otroligt mycket. Det kröp i hela kroppen och jag var ivrig att få komma ut, det var dags att på med skatepjäxorna igen, det har bara blivit två-tre pass denna vinter. Det blir mycket skatande nu fram över tills dess att snön smälter bort här i Falun.


Väl uppe på Lugnet såg jag att pluppen i ena staven var borta. Efter lite letande i mammas väska hittade vi en tillfällig lösning;

Av Lina Karlsson - 25 februari 2009 18:06

Seedningstabellerna uppdaterades i morse klockan nio, intressant att se var jag hamnar och precis som förra året räckte min tid i år till femte led i ett eventuellt Vasalopp. Förra året var seedningstiderna 25min snabbare på måndagens Öppet spår, i år var de 50min snabbare...


Det finns inofficiella resultatlistor på nätet för ÖS, i år placerade jag mig på 477 plats av de drygt 6000 som kom i mål, förra året var jag topp 390 av de 5400 som tog sig i mål. Jag var ungefär lika långt ifrån segrartiden i år som förra året, skilde tre minuter och generellt visar resultaten 1h längre tid än förra året.

Av Lina Karlsson - 24 februari 2009 20:33

Som jag skrev före Öppet spår var tankarna blandade inför loppet vilket  främst berodde på att jag var osäker på min form. Anledningen till detta var att jag inte alls har den volym- och kvalitétsträning som jag hade förra året då jag både simmade, cyklade och sprang för fullt. I år hade jag dock åkt betydligt mer skidor och inför loppet i söndags skrev jag upp vad jag hade förbättrat i min skidåkning och med hjälp av erfarenheten som jag fick med mig från förra årets lopp skrev jag även upp delar och moment under loppet som jag kunde förbättra. Dagen innan var jag riktigt laddad och det är häftigt vad tankens kraft kan göra; ingen osäkerhet på startlinjen, bara positiva tankar. Nedan följer mina förbättringar i samband med loppet i jämförelse med förra året;

 
  • Jag värmde upp i år :-) genom att springa med stavarna.
  • Jag försökte ta det lugnare uppför (så gott det gick), jag gick med snabba steg uppför varje saxbacke i stället för att springa (insåg under senare delen av loppet att saxbackarna som jag (eller rättare sagt mina armar) fasade för, var ett perfekt tillfälle att få vila armarna på, jag lät benen jobba hårt och använde stavarna mer som balans och ”taktpinnar”). Att ta det lugnt uppför var inte min strategi förra året…
  • Jag åkte på bra utför och kände mig betydligt säkrare – förra året roade jag mig med att både bromsa och bekanta mig med snön ett antal gånger.
  • Jag åkte i de mest lättåkta spåren (ibland så fanns det ju bara ett alternativ) – förra året åkte jag i de minst åkta spåren eftersom de var minst förstörda.
  • Jag stakade mer i år (starkare och bättre teknik) vilket både går snabbare och är mer ekonomiskt än diagonalåkning.
  • I år hade jag en midjeväska med en vätskepåse och slang vilket fungerade suveränt bra (Craft, finns på Intersport). Väldigt lätt att få i mig vätska mellan kontrollerna och dessutom fanns det plats för bars, gel och valla. Förra året hade jag en vanlig camelback men den om något skriker det motionär om.
  • Förra året var de sista kilometrarna de minst roliga, i år hade jag en önskan om att ha krafter kvar vilket jag ju faktiskt trots allt hade i år. En anledning kan ha varit koffeingelen (Enervit) som jag intog i Hökberg (har druckit koffeinfritt kaffe i två veckor för att om möjligt få en större kick), någon kick kände jag dock inte av men jag blev betydligt mer klartänkt och positiv i alla fall.

Nu tar jag med mig erfarenheten från detta lopp till nästa års Öppet spår.

Av Lina Karlsson - 23 februari 2009 15:47

Det känns i kroppen idag, vilket skulle vara konstigt om det inte gjorde. Jag har dock inga enorma skavanker utan det känns lite, lite överallt; muskulaturen i bröstryggen, ljumskarna, höftböjarn men mest i lattissimus. Jag var lite förundrad igår att jag kände så fruktansvärt mycket i triceps samtidigt som jag inte kände någon kontakt med lattissimus. Redan igår kväll förstod jag dock att även den muskulturen var välanvänd, det känns faktiskt skönt att ha träningsvärk där vilket jag inte hade förra året. I år kände jag inte något i ryggslutet över huvudtaget vilket var det som jag hade mest problem med under förra årets lopp. Jag svankar inte på det sättet nu när jag stakar som jag gjorde då vilket säkert är den största anledningen.

 

Förra året sprang jag ett riktigt hårt löppass på tisdagskvällen efter Öppet spår. Jag hade fruktansvärd träningsvärk i höftböjarn och i ljumskarna, men trots detta och dessutom med en gipsad hand sprang jag mitt bästa löppass under hela vintern. Dagarna efter det passet var dock hemska, löppasset påskyndade ju inte precis återhämtningen så det blev vila därefter istället. I år ser jag istället till att återhämta mig ordentligt innan jag ger mig på någon större ansträngning för kroppen.

 

Återhämtningen idag hade jag planerat före helgen; Jag gick upp till simhallen i morse (2-3km), skönt att få sträcka ut stegen och därmed även ljumskar och höftböjare. Simmade några hundra meter dubbelrygg med bröstbentag (riktigt skönt) och frisim, sedan stretchade jag igenom kroppen och simmade några meter till och det kändes betydligt bättre i kroppen då. Därefter blev det bastu, smoothie och apelsin innan jag traskade hem igen.

 

Jag är inne i ett riktigt lyckorus idag! Jag längtar redan nu till nästa års Öppet spår och ser verkligen fram emot all träning som ska bedrivas under det närmsta året. Det finns mycket att förbättra!


För den som är intresserad kan ni läsa om förra årets Öppet spår här;

http://linakarlsson.bloggagratis.se/2008/02/25/532885-varsol-och-blatt-gips-hor-ihop/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se